HARKITSETKO ALASKANMALAMUUTIN OSTOA ?
Kädessäsi on Alaskanmalamuuttiyhdistyksen pennunostajan opas. Oppaan tarkoituksena on antaa jokaiselle potentiaaliselle pennunostajalle tiivis paketti tietoa ja ohjeita mistä löytää tietoa siitä mitä pennun – erityisesti alaskanmalamuuttipennun – ostaminen ja omistaminen tarkoittaa.
Luettuasi tämän oppaan sinulla on toivottavasti ajatus siitä haluatko jatkaa pennun etsintää. Opas tarjoaa näkökulmia pennun omistamiseen. Lisäksi tämä opas antaa vinkkejä siitä mistä löytää tietoa tästä rodusta ja mitä pitäisi kysyä ja huomioida pentua ostettaessa ja valittaessa.
Lue tämä opas huolella ja pohdi siinä esille tulevia asioita tarkasti ja rehellisesti. Pennun hankinta on usein tunneasia, mutta oikea valinta koiran hankinnan ja oikean rodun osalta vaatii järkeä. Älä siis sorru tunteellisuuteen vaan punnitse asioita ja mieti tarkkaan päätöstäsi ja sen motiiveja. KOIRAN HANKINTA ON VAKAVA PÄÄTÖS!
Muista että vaikka oletkin hankkimassa pentua, olet erityisesti hankkimassa koiraa, ja suurimman osan elämästään koirasi tulee olemaan aikuinen. Pidä tämä ajatus tähtäimessäsi kun harkitset koiraa ja rotua.
Huomioi että tämä opas on vain alku. Etsi mahdollisimman paljon tietoa rodusta/roduista ja tutustu rotuun/rotuihin ja koiriin. Ota selvää rotuyhdistyksen jalostusohjeista ja kasvattajista, näin saat muodostettua kokonaiskuvan tarjonnasta. Vertaile tietojasi, tee havaintoja, ole tietoinen valinnoistasi ja kysy jos joku asia epäilyttää. Älä hätäile, vaan anna päätöksillesi aikaa.
Paljon onnea päätöksissäsi!
KOIRANPENNUN OSTOA HARKITSEVALLE
Koiranpentu on yksi vetoavimmista olennoista maan päällä. Se on pursuavan ilon, leikkisyyden ja hellyyden ilmentymä. Mutta on olemassa paljon asioita mitä koiran pentu ei ole ja nämä negatiiviset näkökannat ansaitsevat harkintaa ennen kuin pentu tuodaan kotiin.
Pentu ei ole lelu , jonka uutuudenviehätyksestä nautitaan, mutta joka sysätään syrjään uuden version saapuessa. Se on elävä olento, jonka fyysiset tarpeet täytyy täyttää jatkuvasti sen elämän loppuun asti.
Nuori pentu tarvitsee enemmän unta kuin ihmislapsi ja sille täytyy sallia lepohetki, vaikka lapsesi haluaisi leikkiä sen kanssa. Pentu täytyy ruokkia säännöllisesti ja usein, vaikka sen ruokailut olisivat ristiriidassa perheen suunnitelmien kanssa.
Pieni pentu on haavoittuva. Pienet lapset voivat tahtomattaan rasittaa pentua piinaksi asti, varsinkin jos pentu kuuluu pienet ja ohuet luut omaaviin rotuihin. Ja sen katkennut jalka on paljon vaikeampi korjata kuin rikkoontunut leluauton pyörä.
Pentu ei ole opetusväline , jonka avulla voidaan varmistaa, että lapsiin saataisiin juurrutettua vastuuntuntoa. Jos lapsi rakastaa koiraa, hän todennäköisesti nauttii sen harjaamisesta, kävelyttämisestä, vesikupin täyttämisestä ja muista tehtävistä. Vastuuntunto voi hyvinkin kasvaa lapsi-koira suhteessa, mutta on väärin eläintä kohtaan panna sen koko hyvinvointi lapsen harteille.
Jopa kaikkein koirarakkaimmatkin lapset väsyvät jokapäiväisiin askareisiin ja vanhemmat jotka yrittävät pakottaa vallitsevaan järjestelmään aiheuttavat vain epäsopua. Valitettavasti se on koiranpentu, joka häviää tämän taistelun. Vastuuntunnon oppitunnit on parasta jättää niille taloudenhoidon alueille, jotka eivät liity lemmikkeihin. Pääosin ruokinta, sisäsiisteys ja tapakasvatus on perheen aikuisjäsenten vastuulla. Lapset voivat auttaa vähemmän elintärkeiden asioiden, kuten harjauksen ja kävelyttämisen kanssa.
Koirat ja lapset antavat toisilleen jotain hyvin arvokasta – aikaa ja huomiota, jota aikuiset ovat usein liian kiireisiä antamaan riittävissä määrin. Tämä on lapsi-koira kumppanuuden tärkein tehtävä.
Koiranpentu ei ole halpa. Maksoitpa sitten löytöeläinkodin nimellisen hinnan tai kiskurihinnan todella erikoisesta pennusta, raha jonka maksoit pennusta on pisara meressä verrattuna siihen mitä sen pitäminen tulee maksamaan.
Koiran pitämiseen liittyviä kuluja ovat eläinlääkärin kulut sekä hätätapauksissa että säännöllisissä rokotuksissa ja tarkastuksissa. Monissa kunnissa peritään koiraveroa. Lisäksi koiranomistaminen sisältää tiettyjä lakisääteisiä näkökantoja, joita et ole ehkä koskaan ajatellut – ei ainoastaan korvausvaatimukset henkilökohtaisista vammoista, vaan myös pensaiden tai nurmikoiden korvaaminen tai naapurin lasten vaatteiden, jotka repeytyivät leikin tiimellyksessä. Lisäksi on omat vaatteesi ja huonekalusi, jotka saattavat kärsiä vahinkoja.
Pentu ei ole hetken mielijohteesta tehty ostos , tai ainakaan sen ei pitäisi olla. Väärä koira voi olla loppumaton harminaiheuttaja perheessä – on paljon helpompi hankkia koiranpentu kuin päästä eroon aikuisesta koirasta, jonka kanssa yhteiselo ei onnistunut. Löytöeläinkodit pullistelevat koirista, jotka hankittiin vääristä syistä tai ilman riittävää perehtymistä asiaan etukäteen.
Jos perheesi on päättänyt ostaa koiran, käyttäkää ihmeessä aikaa oppiaksenne suunnitellusta koirarodusta. Jokaisella rodulla on omat luonteenpiirteensä ja jotkin näistä piirteistä saattavat olla epäsopivia elämäntyylillesi. Jotkut koirat ovat alttiita fyysisille ongelmille, kuten lonkkavika, korva- tai silmäsairaudet. Jos olet tietoinen näistä ongelmista, voit suoriutua vielä paremmin valitessasi pentua.
Liity jäseneksi rotuyhdistykseen tai –järjestöön, niiden kautta saat tietoa juuri tämän rodun erityispiirteistä. Useissa kaupungeissa on koirakerhoja, joiden jäsenet ovat asiantuntevia ja osaavia, ja yleisesti valmiita auttamaan. Useimmat kasvattajat vastaavat mielellään kysymyksiin ja auttavat löytämään haluamasi pennun .
Jos käytät jonkin verran aikaa tutkimiseen ennen kuin ostat koiranpennun, tiedät suurin piirtein vallitsevan hintatason rodullesi. Osta aina koiranpentusi hyvämaineiselta kasvattajalta – sellaiselta jota rotuyhdistys suosittelee.
Pentua ei tulisi ostaa päähänpistosta, vaikka ne söpöllä ulkonäöllään vievät sydämen, tai jos perheen lemmikki on juuri kuollut ja sille halutaan korvike. Pennut, jotka on ostettu vaikka niitä ei ole aidosti haluttu – ja suunniteltu – päätyvät usein löytöeläinkoteihin.
Pentu ei ole lahja , jollei lahjan antaja ole täysin varma siitä, että tämä pentu on haluttu. Eikä ainoastaan haluttu nyt, vaan ensi vuonna ja kymmenenkin vuoden päästä. Ja silloinkin uuden omistajan pitäisi itse valita pentu eikä jonkun muun. Pentu joka viehättää yhtä, ei välttämättä viehätä toista. Se on yksilökemia-asia, aivan kuten rakkaus ensisilmäyksellä.
Pentu ei ole itsepuhdistuva. Matoille voi ilmestyä lätäköitä, ajoittain voi esiintyä oksentelua, koirankarvoja löytyy vaatteista ja huonekaluista. Matojen kanssakin saattaa joutua tekemisiin. Jos nämä ajatukset vaikuttavat sietämättömiltä perheen kodista huolehtivalle, niin ehkäpä pennun omistamisen iloa varjostavat liikaa huolet, joita pennun ostaminen voi aiheuttaa.
Pitkäkarvaisia rotuja täytyy harjata – ei ainoastaan silloin kun pentu on pieni ja uusi, vaan myös viikko toisensa jälkeen, vuosien ajan. Raskas- tai silkkiturkkiset rodut kuten cockerspanielit, yorkshiren terrierit ja lhasa apsot tulevat takkuisiksi lyhyessä ajassa, erityisesti niiltä alueilta, joissa on hankausta, kuten jaloista ja kyljistä. Jos koiran turkkia ei kammata läpikotaisin ja säännöllisesti, siitä tulee pahannäköinen ja epämukava. Takut vetävät ja ärsyttävät, ja ne ovat loistavia piilopaikkoja kirpuille ja ihotaudeille.
Pentu ei ole aikuinen koira. Sillä ei ole fyysisiä eikä henkisiä kykyjä toimia kuin aikuinen koira. Se ei voi olla pitkiä aikoja tekemättä tarpeitaan, se ei kestä kovia koulutustapoja, eikä se osaa erottaa sitä mikä on pureskeltavaa ja mikä ei. Eikä se osaa erottaa ruokaa ja esineitä jotka voivat vahingoittaa sitä nieltäessä. Se koettelee innokkaimmankin koiran ystävän kärsivällisyyttä ja toisinaan tekee kaikki hulluksi. Se voi itkeä ensimmäisen yön tai kaksi uudessa kodissaan. Se vaatii kärsivällisyyttä ja ymmärrystä jokaiselta perheenjäseneltä.
Pentu ei ole pentu kauan aikaa. Ennen kuin annat periksi kömpelön bernhardilaispennun charmille, tai surullisen-onnellisen näköiselle ajokoiranpennulle tai kirkassilmäiselle cockerin pennulle, ole varma ettet halua ainoastaan sitä pentua joka se nyt on, vaan myös sen hoikan, ruman keskenkasvuisen, joka siitä on tulossa, ja sen aikuisen koiran, joka ei ehkä ole kaikkea sitä mitä toivoit sen olevan.
Jos olet kohdannut kaikki negatiiviset näkökannat pennun omistamisesta ja vielä haluat koiranpennun, on olemassa mahdollisuus, että uusi koirasi on yksi niistä onnekkaista, joka löytää pysyvän ja onnellisen kodin. Ja pääset nauttimaan suunnitellun koiranomistajuuden iloista – iloista, jotka moninkertaisesti ylittävät huolet.
ALASKANMALAMUUTIN OSTAMISESTA
Kysymyksiä tulevalle omistajalle – Kysymyksiä, joita sinun pitäisi kysyä itseltäsi
Seuraavat kysymykset auttavat sinua päättämään onko alaskanmalamuutti sopiva rotu sinulle. Ole rehellinen vastatessasi kysymyksiin, sillä se kuinka paljon onnellisuutta ja tyytyväisyyttä saat koiraltasi riippuu vastauksestasi.
Kysy itseltäsi
Olenko halukas:
- omistamaan tarpeeksi aikaa ja energiaa kouluttamaan tämän koiran ?
- kuluttamaan riittävästi aikaa lenkittääkseni koiran ja harrastamaan aktiivisesti sen kanssa?
- elämään koiran kanssa ja siivoamaan sen kaikki jätökset?
- ottamaan täyden vastuun ajattelevasta ja elävästä olennosta, joka on täysin riippuvainen minusta ?
- käyttämään joka päivä aikaa leikkiäkseni koiran kanssa?
- hyväksymään sen tosiasian, että malamuuttini on vetokoira, se ei ole palveluskoira eikä myöskään hyvä vahtikoira?
- kampaamaan ja harjaamaan tätä koiraa, vähintään muutamia kertoja viikossa?
Pystynkö minä:
- tarjoamaan hyvän elinympäristön koiralle?
- pitämään koiran sisällä tai turvallisesti aidatulla pihalla / hyvässä häkissä?
- kouluttamaan vahvatahtoisen ja itsepäisen koiran yhteiskuntakelpoiseksi ?
- huolehtimaan, että koira saa riittävästi liikuntaa ja virikkeitä elämäänsä?
- käsittelemään fyysisesti isoa, voimakasta ja energistä koiraa?
- taloudellisesti huolehtimaan koiran ruokinnasta ja muista kuluista ?
- kuluttamaan tarvittavan määrän rahaa eläinlääkärin hoitoihin ?
- hoitamaan koiran turkkia oikein? (huomaa, että oikea turkin hoito ei estä sitä että malamuutti pudottaa karvansa pari kertaa vuodessa. Karvanlähdön aikaan karvaa lähtee todella runsaasti ja se voi aiheuttaa pahoja allergiaoireita niille jotka ovat herkistyneitä koiralle).
- sitoutumaan seuraavan tusinan tai enemmän vuoden ajaksi?
Loistavaa, jos voit rehellisesti vastata ”kyllä” kaikkiin näihin kysymyksiin. Jos kuitenkin vastaat ”ei” tai ”en ole varma” johonkin näistä kysymyksistä, sinun kannattaa harkita uudelleen onko alaskanmalamuutti oikea koira sinulle. Muista, niin kuin millä tahansa rodulla, myös alaskanmalamuutilla on ominaisuuksia, jotka eivät ole sopivia kaikkien elintapoihin. Sinun täytyy ottaa selvää mahdollisimman paljon rodun fyysisistä ja persoonallisista piirteistä. Jos alaskanmalamuutti ei ole sinulle oikea rotu, on kaikille osapuolille parasta, että saat sen selville ennen kuin koira astuu elämääsi.
Anna tälle hyvin tärkeälle päätökselle kaikki se harkinta, minkä se ansaitseekin !!!
Onko kasvattajasi kokenut? Oletko löytänyt hyvän kasvattajan?
KUINKA TIEDÄT, ETTÄ OLET TEKEMISISSÄ KOKENEEN, TIETÄVÄN, HYVÄMAINEISEN JA VASTUUNTUNTOISEN KASVATTAJAN KANSSA?
Tähän kysymykseen löytää parhaiten vastauksen tarkastelemalla keskustelua, jonka olet käynyt tavatessasi hänet, teidän tulisi aina tavata henkilökohtaisesti. Hyvä kasvattaja haluaa tietää asioita sinusta, kertoo itsestään ja koiristaan hänen kennelissään. Ohessa ohjeita, jotka auttavat sinua päättämään oletko tekemisissä hyvän alaskanmalamuuttien kasvattajan kanssa.
Kasvattajan tulisi kysyä seuraavia kysymyksiä sinua koskien:
- ketä perheeseesi kuuluu?
- millaiset ovat elämäntapasi?
- millaisessa asunnossa asut?
- onko pihasi aidattu / onko sinulla häkki koiralle?
- mitä tiedät alaskanmalamuuteista?
Kasvattajan itse tulisi:
- kuulua alaskanmalamuuttiyhdistykseen
- käyttää koiriaan näyttelyissä ja mielellään myös rodunomaisissa käyttökokeissa.
- auttaa alaskanmalamuuttitietouden levittämisessä
- myydä vain rekisteröityjä alaskanmalamuutinpentuja
- tehdä kauppasopimus Suomen kennelliiton ohjeen mukaan kirjallisesti
- suositella kaikkien koirien terveystutkimuksia (silmät, lonkat ja kyynärpäät)
- kertoa rodun perinnöllistä sairauksista yleensä ja tämän pentueen kohdalta
- keskustella kanssasi alaskanmalamuutin omistamisen eduista ja haitoista
- vaatia palauttamaan koira, jos et pysty sitä ennalta arvaamattomasta syystä pitämään
- olla aina saavutettavissa auttaakseen sinua koko koiran eliniän ajan
Kasvattajan koiriin liittyen, sinun tulisi:
- tulla kutsutuksi kasvattajan kotiin katsomaan koiria
- nähdä pentueen emä
- nähdä onnellisia, ystävällisiä, terhakoita, häntäänsä heiluttavia pentuja
- löytää puhtaan ja turvallisen hoitamispaikan koirille
- saada tietoa aikaisemmista ostajista, jotta voit ottaa heihin yhteyttä ja kysellä heidän kokemuksiaan tämän kasvattajan suhteen
MUISTA ETTÄ HYVÄ KASVATTAJA ON AINA LÖYTÄMISEN ARVOINEN !!!
Valitessasi alaskanmalamuuttipentuasi on olemassa useita hyvin tärkeitä kysymyksiä kasvattajalle. Nämä kysymykset auttavat sinua päättämään oletko löytänyt hyvän ja hyvämaineisen henkilön, jonka kanssa tulet vaivattomasti toimeen. Kun olette keskustelleet seuraavista asioista myyjän kanssa, kysy itseltäsi: ”Onko tämä oikea kasvattaja minulle?”
Pennun tausta
- Tarkkaan ottaen, kuinka monta koiraa pennun sukutaulusta tunnet ja mitä voit kertoa minulle niistä?
- Onko tämän pennun suvussa sairaustapauksia, kuten kaihia, kuuroutta, allergioita, tulehduksia, kilpirauhasen vajaatoimintaa, kouristuskohtauksia, lonkkavikaa jne.? (Perinnölliset viat kuten lonkkavika ja immuunijärjestelmän häiriöihin liittyvät sairaudet, kuten allergiat ovat lisääntymässä hälyttävässä määrin. Näistä ongelmista tiedetään enemmän koska vastuuntuntoiset kasvattajat kertovat avoimesti näistä ongelmista ja jakavat kokemuksiaan toiveenaan vähentää näiden ongelmien esiintymistä. Suhtaudu vakavasti tähän kysymykseen kasvattajalle koskien näitä vikoja pennun esi-isissä)
- Onko tämän pennun esi-isillä esiintynyt luonneongelmia?
- Mitkä ovat pennun vanhempien näyttelytulokset?
- Onko pennun vanhempien käyttöominaisuuksia testattu?
- Täyttääkö pentueen vanhemmat PEVISA määräykset tai yhdistyksen voimassa olevat jalostusohjeet?
- Toimitatko minulle pennun sukutaulun (vähintään 4 polvea), pennun terveystiedot ja kirjalliset hoito-ohjeet kuinka hoitaa uutta koiraani?
Pennun kasvattaja
- Kuinka paljon tiedät alaskanmalamuuteista ja oletko valmis jakamaan tietosi kanssani? (Kasvattajan pitäisi olla halukas ja kyvykäs vastaamaan suurimpaan osaan kysymyksistäsi. Jos sinulla on kysymys, johon kasvattaja ei pysy vastaamaan, pitäisi hänellä olla verkosto, jonka avulla hän löytää sinulle vastauksen.)
- Harrastatko valjakkoajoa tai jotain muuta malamuuteillasi? (Kasvattajan pitäisi olla kiinnostunut alaskanmalamuutin alkuperäisestä käyttötarkoituksesta vetokoirana. Hänen tulisi harrastaa aktiivisesti omien koiriensa kanssa ja hänen tulisi osata neuvoa ja opastaa sinua alkuun uuden harrastuksen parissa.)
- Voinko ottaa sinuun yhteyttä saadakseni vastauksia mihin tahansa koiraan liittyvään kysymykseen sen koko eliniän ajan?
- Voitko auttaa minua, jos en voi pitää koiraa? (Huolimatta kasvattajien huolellisesta valinnasta ja koulutuksesta, aina silloin tällöin tapahtuu niin, että ostajan täytyy luopua koirasta. Niin epätodennäköistä kuin tämä onkin, jos niin käy, niin kasvattajan pitäisi olla halukas auttamaan koiran uudelleensijoittamisessa.)
- Mitkä ovat kaikkein tärkeimmät pyrkimyksesi koiran kasvattajana? (Luonne pitäisi olla yksi tärkeimmistä !!!)
- Kuinka paljon käytät aikaa pentueen suunnitteluun ja hoitoon?
- Pyydätkö ja suositteletko kaikkien kasvattiesi terveystutkimuksia? (Silmätarkastus, lonkka- ja kyynärpääkuvaukset)
- Kysytkö paljon kysymyksiä haastatellessasi ostajaehdokkaita? (Asiantuntevat kasvattajat kysyvät sinulta paljon kysymyksiä. Tämä auttaa päättämään, oletko sopiva alaskanmalamuutin omistajaksi ja erityisesti heidän koiransa omistajaksi. Heidän tulee olla varmoja, että sinulla on niitä ominaisuuksia, mitä tarvitaan heidän malamuuttinsa omistamiseksi seuraavan tusinan, tai ehkä jopa enemmän, vuoden ajaksi. Älä loukkaannu näistä kysymyksistä. Ole tyytyväinen, että kasvattaja tekee kaikkensa löytääkseen perheellesi parhaiten sopivan yksilön.
Tarkistuslista koiranpennun valintaa varten
Ostettaessa koiranpentua on tiettyjä asioita, jotka ostajan tulisi tiedustella myyjältä ennen lopullista päätöstä mikä koira tuodaan kotiin.
Tämä kysymyslista, joka on jaettu neljään eri osa-alueeseen on tarkoitettu helpottamaan kaikkien tarkistettavien asioiden muistamisessa. Ota lista mukaan sopivaa pentua etsittäessä. Hyvämaineisen kasvattajan pitäisi olla enemmän kuin halukas käymään tämä lista kanssasi läpi.
TERVEYS
- Ovatko pennut puhtaita ja vaikuttavatko ne terveiltä? (Pentujen pitäisi olla aktiivisia, kirkassilmäisiä ja niiden pitäisi olla ulkoiselta olemukseltaan terveitä: hyvä iho ja turkki, ei epätavallisia hajuja, puhtaat korvat jne.)
- Onko pennut madotettu voimassa olevien ohjeiden mukaisesti? (Varmista, että emä ja pennut on madotettu oikein. Suolinkainen on Suomessa yleisin mato ja sen pentu voi saada emältään imiessään maitoa. Sinun tulee saada myös ohjeet tulevista madotuksista)
- Täyttävätkö pennun vanhemmat PEVISA-määräykset ja Alaskanmalamuuttiyhdistys ry:n voimassa olevat jalostusohjeet? (Kasvattajan pitäisi olla tietoinen perinnöllisistä sairauksista, jotka voivat vaikuttaa malamuutteihin ja hänen pitäisi aktiivisesti yrittää kasvattaa virheettömiä, terveitä koiria, joilla on oikeanlainen luonne.)
- Alaskanmalamuuttien Terveydestä
AIKAINEN SOSIAALISTAMINEN
- Ovatko pennut ystävällisiä ja kiinnostuneita ihmisistä? (Pentujen pitäisi olla seurallisia, kerjätä syliin pääsyä, kilpailla huomiosta ja rakastaa sylissä olemista ja leikkimistä. Varo hyvin arkaa pentua!)
- Onko emo ystävällinen ja kiintynyt ihmisiin? (Kuuden viikon ikään mennessä pentujen emon ei pitäisi olla aggressiivinen eikä ylisuojeleva pentujaan kohtaan. Jos pentujen isä on läsnä, onko se halukas ystävystymään vierailijoiden kanssa? ÄLÄ OSTA pentua jonka vanhemmilla on huono luonne. LUONNE VOI OLLA PERIYTYVÄ OMINAISUUS !!!)
- Ovatko pennut tarpeeksi vanhoja jättämään pentueen? (Pennut ovat luovutusiässä 7 viikon ikäisinä, eikä niitä saa luovuttaa aiemmin. Niiden täytyy saada opetella kanssakäymistä muiden pentueen jäsenten kanssa vähintään seitsemän viikon ajan. Kuitenkin, on olemassa raja: pentu joka pidetään muiden pentueen jäsenten kanssa kymmenen viikkoa on voinut tulla ”koirariippuvaiseksi”.)
- Onko kasvattaja aloittanut pentujen sosiaalistamisen? ( Tämä on ilmeistä, jos pennut ovat kasvaneet sisällä ja pentujen kasvattaja on antanut jokaiselle pennulle yksilöllistä huomiota, huolenpitoa ja käsittelyä niiden 7-8 ensimmäisen elinviikon aikana. Ovatko pennut kasvaneet perheen parissa?)
KASVATTAJA
- Onko kasvattajallasi kokemusta alaskanmalamuuteista ? (Kasvattajan pitäisi olla kyvykäs vastaamaan kysymyksiisi koirista ja auttamaan sinua missä tahansa ongelmissa, joita voi syntyä. Tämä on yksi niistä syistä, miksi kannattaa ostaa hyvämaineiselta kasvattajalta, eikä joltakulta joka kasvattaa koiria vain kaupallisessa tarkoituksessa, jonka päämotivaatio on raha eikä koiran hyvinvointi.)
- Kerrottiinko sinulle alaskanmalamuutin sekä hyvistä että huonoista piirteistä? (Jokaisella rodulla on hyvät ja huonot puolensa, mikään rotu ei ole täydellinen joka suhteessa. Kasvattajan tulisi olla rehellinen ja kertoa myös alaskanmalamuutin omistamisen varjopuolista. Varo ”pakkomyyntiä” Jos sinua painostetaan pennun ostamisessa LÄHDE POIS !)
- Kehottaako kasvattaja sinua antamaan koirallesi perustottelevaisuuskoulutusta? (Vastuuntuntoiset kasvattajat tekevät niin. Siihen on hyvä syy. Jos haluat, että alaskanmalamuutin omistaminen on nautinto, koiran tulee saada vähintään perustottelevaisuuskoulutus.)
- Kertoiko kasvattaja sinulle alaskanmalamuutin alkuperäisestä käyttötarkoituksesta vetokoirana ? (Kasvattajan tulisi harrastaa omien koiriensa kanssa. Hänen tulisi kertoa kaikista erilaisista harrastuksista, joita voit malamuuttisi kanssa harrastaa. Hänen tulisi myös olla kiinnostunut rodunomaisista käyttökokeista ja hänen pitäisi pystyä antamaan käytännön ohjeita nuoren koiran opettamiseen ja vetoharrastuksiin.)
- Saitko jonkinlaisen ”aloituspaketin”? (Kasvattajan tulisi antaa sinulle jotain materiaalia kotiin vietäväksi, jotta pääset alkuun pentusi kanssa. Tämä ”aloituspaketti” sisältää luultavasti koiranruokaa, kirjalliset hoito- ja ruokintaohjeet, listan tarvittavista tarvikkeista, jotakin tietoa koiran terveydenhoidosta ja rokotuksista sekä tietoa koiran kouluttamisesta.)
- Onko koiran paperit kunnossa? (Koiran rekisterikirja kuuluu kauppahintaa eikä siitä saa pyytää erillistä hintaa. Sinun pitäisi saada kirjallinen Suomen kennelliiton vahvistama sopimus koiran kaupasta, jossa on sekä myyjän että ostajan allekirjoitukset. Lue ja tarkista kasvattajan mahdollisesti lisäämät erillisehdot ennen kuin hyväksyt ne allekirjoituksellasi. Jos epäilet ehtoja, pyydä selvitys mitä ne tarkoittavat.)
SINUN VASTUUSI
- Oletko halukas sitoutumaan tähän koiran pitkällä tähtäimellä? (Ostamalla tämän pennun, olet tekemässä hyvin vakavan pitkän tähtäimen sitoumuksen tämän koiran terveyteen, huolenpitoon, koulutukseen ja rakastamiseen. Tämä koira tulee olemaan sinulla noin tusinan vuotta, ehkä jopa enemmän ja sinun vastuullasi on tehdä kaikki mahdollinen sen hyvinvoinnin ja onnellisen elämän puolesta. Koira ei ole esine, joka voidaan sysätä syrjään kun se ei enää sovi elämäntapaasi !!! Jos sinulla on pieninkään epäilys tämän sitoutumisen osalta, täytyy sinun vakavasti harkita uudelleen päätöstäsi hankkia koira tällä kertaa.)
- Tunnetko olevasi riittävän vahva henkisesti ja fyysisesti hallitaksesi tämän koiran myös aikuisena? (Jos yhtään epäilet tätä, pysähdy vielä kerran miettimään oletko valinnut oikean rodun. On paljon muitakin rotuja, joista varmasti löydät sen oikean.) Tutustu rotuun ja useisiin rodun edustajiin käytännössä, jotta voisit olla varma että tiedät millaista aikuista alaskanmalamuuttia on käsitellä.
- Tuntuuko sinusta kuin olisit adoptoimassa lasta ? (Sinun PITÄISI tuntea tällä tavalla !!! Pennun ostaminen on vakava asia, joka sisältää suuren vastuun. ÄLÄ OTA TÄTÄ VASTUUTA LIIAN KEVYESTI.)
YHTEYSTIETOJA JA LINKKEJÄ
Alaskanmalamuuttiyhdistys ry: https://www.alaskanmalamuutti.net/
- sisältää paljon tietoa rodusta, yhdistyksestä, sekä tärkeitä yhteystietoja, mm. pentuvälittäjän yhteystiedot )
Suomen Kennelliitto: http://www.kennelliitto.fi/
- tietoa ja lomakkeet koiran kauppaan liittyen
Alaskan Malamute Club of America, AMCA: http://www.alaskanmalamute.org/
- lisää englanninkielistä materiaalia rodusta
LÄHDEVIITTEET
- Alaskanmalamuuttiyhdistys ry. Jalostustoimikunta 2004
- AMCA, Alaskan Malamute Club of America, internet sivu: ”What A Puppy Is Not”
- AMCA, Alaskan Malamute Club of America, internet sivu: ”Questions For The Prospective Owner”
- AMCA, Alaskan Malamute Club of America, internet sivu: ”Is Your Breeder Experienced?”
- AMCA, Alaskan Malamute Club of America, internet sivu; “Questions To Ask A Breeder”
- AMCA, Alaskan Malamute Club of America, internet sivu: “Checklist For Choosing A Puppy”
- Suomen Kennelliitto, Lomakkeet, internet-sivu: sopimus koiran kaupasta